Koud buiten én binnen? Kies voor isolatieglas

Datum: 13-10-2015

Als het buiten koud is, is er niets fijner dan thuiskomen in een behaaglijk, warm huis. Om te voorkomen dat u zich in deze maanden scheel betaalt aan de stookkosten, is het beter om de kou buiten te houden. Een goede manier om dit te doen is door te investeren in isolatie. De makkelijkste vorm van isolatie is het laten zetten van isolatieglas. Dit houdt namelijk niet alleen de kou buiten, maar ook de warmte binnen.

Dubbel glas

De simpelste vorm van isolatieglas is dubbel glas. Dit bestaat uit twee glasplaten op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht zijn verbonden. Hoe groter de ruimte tussen de glasplaten, hoe beter de isolatie. De lucht tussen de glasplaten geleidt vrijwel geen warmte of kou, dus de warmte kan minder goed ontsnappen dan bij een enkel glazen ruit.

HR en HR++

Naast ‘gewoon’ dubbel glas bestaan er allerlei variaties van dubbel glas. Zo is HR+ glas beschikbaar met gas in plaats van lucht tussen de twee glasplaten. Dit gas geleidt warmte nog minder goed dan lucht, waardoor er minder van de warmte verloren gaat. Ook kan er een warmtereflecterende coating worden aangebracht. In de winter zorgt dit ervoor dat de kou niet binnen kan en de warmte binnen blijft. In de zomer houdt dit de warmte buiten door zowel zonnereflectie als de absorptie van warmte in het glas zelf.

Isolatiewaarden

Ruiten worden beoordeeld op hun isolatiewaarden, wat wordt uitgedrukt in U. U staat voor het verlies van Watt per vierkante meter glas. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Enkel glas heeft bijvoorbeeld een U-waarde van 5,7. Gewoon dubbel glas zit rond de 3 en HR tot HR++ zitten respectievelijk tussen de 2 en de 1,2 U. De waarde die u nodig heeft is afhankelijk van de isolatie van de rest van de woning. Als u geen of slechte spouwisolatie heeft, dan heeft goede glasisolatie weinig zin, omdat de warmte door de muren kan ontsnappen.

BTW-korting

Op het moment geldt nog steeds de BTW-korting op arbeid voor het laten plaatsvinden van isolatiewerkzaamheden. Isolatieglas in uw woning kan jaarlijks tot wel 200 euro op de energierekening besparen. De investering heeft u er dus binnen de kortste keren uit. Wilt u weten wat isolatieglas voor u kan doen? Neem dan eens contact op met ons.

Terug naar het overzicht