Hoe wordt glas in lood gemaakt?

Datum: 05-08-2015

Glas in lood bestaat al honderden jaren en werd in eerste instantie gemaakt voor kerken en oude herenhuizen. De combinatie van lood en glas werd gebruikt omdat het maken van een groot stuk glas destijds simpelweg niet mogelijk was. Tegenwoordig is glas in lood geen bittere noodzaak meer en wordt het eigenlijk alleen nog maar gebruikt voor decoratie. De vraag is alleen: hoe maken ze het?

Hoe?

Een glasspecialist begint tegenwoordig met het maken van een tekening of een mal. Vervolgens neemt de specialist stukken gekleurd of gebrandschilderd glas en snijdt deze volgens de patronen in het voorbeeld. Deze stukken worden dan in het gewenste patroon en in een loodlijst gelegd. Hierna worden de loodlijsten dichtgelast.

Glas in lood

Als het een groot raam betreft, worden er bredere loodlijsten, voorzien van een stalen kern, toegepast. Ook wordt er wel eens gebruik gemaakt van zogeheten deelramen, waarbij verschillende ramen worden samengevoegd tot één raam. Als laatste wordt er, om de ramen waterdicht te maken, een kitrand toegevoegd.

 

Het resultaat is een mooi glas in lood raam!

Terug naar het overzicht