Hoe meet ik de besparing van glas?

Datum: 03-12-2015

Dubbel glas, HR glas en HR++ glas is beter dan enkel glas. Dat hoort u vast vaak en veel. Maar waarom dan? Omdat het beter isoleert. Betere isolatie betekent dat er minder warmte verloren gaat en dát betekent dat er minder gestookt hoeft te worden en er minder CO2 de lucht in gaat. Dit is beter voor het milieu, maar vooral voor uw portemonnee. Maar hoe komt u er nou precies achter hoeveel beter dubbel glas is dan enkel glas?

Een meetbare variabele

De isolerende waarden van uw ruiten zijn te meten. Dat wordt gedaan met de zogenaamde warmtedoorgangscoëfficient. Omdat dit zo’n mond vol is, wordt dit afgekort met de u-waarde. De u-waarde berekent hoeveel warmte er per seconde, per graad en per vierkante meter wordt doorgelaten. De u-waarde wordt niet alleen gebruikt voor glas maar ook voor beton en in principe al het bouwmateriaal. De u-waarde kan op verschillende manieren gecontroleerd worden. De meest gangbare manier is om dit te meten onder gecontroleerde omstandigheden in een lab. Maar het is ook mogelijk om het te meten als het huis al staat. Dit kan door middel van (gevoelige) warmte sensoren. De volgende vuistregel is belangrijk: hoe hoger de u-waarde hoe slechter de isolatie. Overigens wordt er bij de isolatiewaarde van vloeren, daken en wanden vaker gesproken over de r-waarde.

Glas besparing

De u-waarde van enkel glas ligt rond de 5,7 W/m2K. Dat lijkt misschien laag. Maar de u waarde van HR+++ glas ligt rond de 0.6. Dat betekent dus dat HR+++ glas bijna tien keer zo goed isoleert dan enkel glas!

De u-waarde van alle andere soorten glas ligt tussen die 5,7 en 1,2 in. Voor dubbel glas is dit ongeveer 3, voor HR glas tussen de 1,6 en 2, voor HR+ glas ligt dat tussen 1,2 en 1,6 en voor HR++ tussen de 1,2 en 0,6. Het loont dus wel degelijk om de overstap te maken naar dubbel glas. Zoals al gezegd heeft elk materiaal een u waarde. Daarom is het belangrijk om ook te kijken naar de u waarde van het kozijn. De beste u waarde heeft een kunststof kozijn, de slechtste aluminium. Hout zit daar ergens tussen in.

Welke isolatie is het best voor mij?

Wilt u de beste isolatie die op dit moment mogelijk is, dan moet u dus kiezen voor HR+++ glas. Misschien bent u bekend met het gezegde ‘een ketting is zo sterk als de zwakste schakel’. Dat geldt ook voor isolatie. Het heeft geen zin om voor uw hele woning HR+++ ruiten aan te schaffen als u in een blokhut woont. Overleg daarom goed met een glaszetter om te kijken uit welke soort ruiten u het beste rendement haalt. Zo investeert u niet te veel, maar zorgt u er wel voor dat uw ruiten niet langer de zwakste schakel zijn.

 

 

 

Terug naar het overzicht