Floatglas

Datum: 16-09-2015

Floatglas is eigenlijk een ander woord voor enkel glas. Deze glassoort is één van de meest gebruikte in de wereld. Sinds 1952 is floatglas internationale de standaard. Overigens wordt deze glassoort niet alleen voor enkelglas gebruikt. Bijna alle soorten beglazing zijn hieruit opgebouwd.

De naam floatglas komt voort uit de manier hoe het glas geproduceerd wordt. Zand, kalk, dolomiet, soda en glasgruis worden in een bepaalde samenstelling samengevoegd en verhit tot 1600 graden celsius. Het nu vloeibare glas wordt in een bad van tin gegoten. Tin mengt niet met het mengsel, daardoor blijft het glas drijven en verdeeld het zich gelijkmatig. Een nieuw stuk floatglas – of drijfglas – is geboren.

Bewerking

Het overgrote deel van floatglas heeft een groenige gloed. Dit komt door de aanwezige ijzeroxide. Toch is het tegenwoordig ook mogelijk om het glas andere kleuren te geven of het te ontspiegelen. De bewerkbaarheid van floatglas wordt steeds beter en uitgebreider. Het glas kan tegenwoordig in alle soorten en maten worden gemaakt.

Terug naar het overzicht