Antiekglas herkennen

Datum: 27-10-2015

AntiekglasEcht antiekglas is een geblazen glassoort. Dit wordt veel toegepast bij glas-in-lood of andere glasveredelingstechnieken. Wanneer oude gebouwen moeten worden gerestaureerd wordt dit glas ook nog toegepast in de bouw. Antiekglas is te verkrijgen in twee typen, te weten echt antiekglas en nieuw antiekglas.

Onregelmatigheden

Anders dan bij de andere glassoorten, waar juist zo effen mogelijk glas wordt geproduceerd, wordt antiekglas gekenmerkt door de vele bellen, strepen en onregelmatigheden. Dit geeft een mooi en bijzonder aanzicht. Om deze look te creëren, wordt het glasmengel zo min mogelijk gezuiverd, en tijdens het blazen worden verscheidene technieken toegepast om het glas de ‘oude’ look te geven.

Kleur

Echt antiekglas kan in diverse kleuren worden verkregen, licht tot donker. Door de verschillende diktes in antiekglas, omdat het zo oneffen is, kan de kleur per glasblad erg verschillen. Het glas is redelijk aan de prijzige kant. Dit komt omdat het produceren van dit glas een vak apart is.

Nieuw antiek glas wordt middels een trekmachine geproduceerd. Bij het trekken van dit glas is een extra rol geplaatst die een speciale vorm heeft. Deze rol zorgt voor het verlangde effect op het glasoppervlak. Dit glas kan in een beperkt aantal lichte kleuren worden geproduceerd met verschillende tinten. De dikte is gelijkmatiger dan van echt antiekglas, maar nog steeds zit hier een onregelmatigheid in.

Terug naar het overzicht